DO Empordà 

La D.O. Empordà és una regió vinícola amb denominació d’origen que s’estén majoritàriament per les comarques de l’Alt i el Baix Empordà. Aquesta denominació ha estat regulada des del 1975 i ha passat per diferents noms, el darrer dels quals ha estat aprovat pel Consell Regulador de la Generalitat de Catalunya el 16 de febrer del 2006, eliminant la referència a la Costa Brava. El territori dedicat a la viticultura a la DO Empordà ocupa 2.020 hectàrees i és gestionat per 423 viticultors i 45 cellers.

L’any 2013, es va produir una quantitat estimada de 50.000 hectolitres de vi emparat per aquesta denominació, la qual cosa representa un total anual de 3,5 milions d’ampolles. Entre les deu varietats blanques i deu de negres que es cultiven a la zona, destaquen la garnatxa blanca o lledoner blanc, el macabeu o viura i la moscatell d’Alexandria entre les blanques, i la samsó o carinyena i la garnatxa negra o lledoner negre entre les varietats negres preferents. A més, és important destacar que la monestrell també s’ha de considerar una varietat pròpia de la regió, tal com apareix en tots els tractats de viticultura i ampelografia.

Els vins Do Empordà

La zona vinícola de l’Empordà és famosa per la seva àmplia gamma de vins de qualitat. Els vins negres són especialment notables per la seva estructura i equilibri, sovint enriquits amb un toc subtil de criança. Aquests vins de reserva i criança tenen un perfum complex i distintiu, amb una gran riquesa aromàtica que inclou notes d’espècies i fruita. Quan es beuen, són plens de sabor i realment agradables.

L’Empordà també és coneguda per la seva varietat de vins blancs, que sovint fan servir varietats autòctones i ofereixen un gust refrescant i deliciós. A més a més, també hi ha monovarietals que són d’alta qualitat. Els rosats són famosos per la seva personalitat única, amb un color rosat brillant i aromes delicades. Són frescos i moderadament alcohòlics.

Una singularitat de la regió és el vi dolç natural Garnatxa de l’Empordà, fet amb la varietat de raïm del mateix nom. És un vi generós i sedós, amb un sabor dolç que reflecteix el raïm madur. És perfecte per acompanyar postres, juntament amb l’altre vi dolç típic de la zona, el Moscatell de l’Empordà.

Per completar l’oferta, l’Empordà també ofereix vins ecològics, misteles, vins de raïm sobremadurat i vins escumosos. Amb tantes opcions diferents, l’Empordà és un lloc ideal per als amants del vi que busquen noves experiències gustatives.

Productors DO Empordà

La majoria dels cellers a l’Empordà són petites explotacions familiars amb una llarga tradició en el cultiu de les vinyes i l’elaboració de vins. No obstant, una nova generació de viticultors i enòlegs ha agafat les regnes de la producció de vi en els darrers anys. Aquests joves professionals, ben formats i capacitats, combinen la saviesa de les generacions passades amb les tècniques més modernes per crear vins únics i amb una forta personalitat que reflecteixen la terra i la gent de l’Empordà.

Així com els seus vins, els cellerers de l’Empordà són persones ‘tocades’ per la Tramuntana, el vent del nord que impregna tota la regió. Aquesta força natural forja i defineix la personalitat d’aquests homes i dones de caràcter lliure, apassionats, creatius i amb gran determinació.

Celler Roig Parals

(Mollet de Peralada – Alt Empordà)

Hola! Necessites ajuda?